Sinds de symbolische start in juni dit jaar zijn al 9.000 Haagse huishoudens geholpen met gratis advies om energie te besparen. Voor het project BeHaaglijker Wonen gaan, in opdracht van de gemeente, teams van de lokale organisaties Stagehuis Schilderswijk, Stichting Talentontwikkeling, Just for You en Winst uit je Woning, langs bij 14.000 woningen.
Wethouder Arjen Kapteijns van Energietransitie liep deze week een ronde mee met de 'energiefiksers' Achraf en Ramazan van het Stagehuis Schilderswijk, om te zien hoe zij bij bewoners van niet goed geïsoleerde sociale huurwoningen langsgaan en hen voorzien van tips en adviezen die de energierekening verlagen. Ook zag hij hoe zij meteen kleine energiebesparende maatregelen aanbrachten, zoals radiatorfolie, led-lampen, tochtstrips en een waterbesparende douchekop.
Den Haag staat in de Top 3 van Zuid-Hollandse gemeenten met de meeste huishoudens die leven in energiearmoede. Dit zijn mensen met een laag inkomen, die wonen in een huis dat nog niet goed is geïsoleerd. Zij hebben daardoor hoge energiekosten. Door de stijgende energieprijzen hebben zij met steeds meer moeite de energierekening te betalen. Veel van deze huishoudens wonen in een sociale huurwoning. Van de 80.000 sociale huurwoningen in Den Haag, zijn er 14.000 nog niet of niet goed geïsoleerd. Het streven is om minimaal 10.000 huishoudens te helpen met energie besparen.
Tekst gaat door onder foto.
Foto: Gemeente Den Haag.
Boven verwachting
Kapteijns: "Met de woningcorporaties hebben we de afspraak gemaakt dat deze huizen voor eind 2028 zijn gerenoveerd naar minimaal energielabel D. In de tussentijd willen we voorkomen dat bewoners nog verder in de problemen komen door een te hoge energierekening. Daarom zijn we samen met de corporaties het project BeHaaglijker Wonen gestart. De resultaten zijn boven verwachting goed. Sinds de start van het project zijn al 9.000 sociale huurders geholpen. Nu de winter weer voor de deur staat, is de noodzaak om nog meer huishoudens te helpen des te groter. Daarom wilde ik graag zelf ervaren hoe zo’n huisbezoek gaat."
De wethouder was onder de indruk van de wijze waarop BeHaaglijker Wonen werkt. "De energiefiksers gaan wijk voor wijk en straat voor straat langs de deuren. Ze kunnen bewoners goed uitleggen waarom het belangrijk is om mee te doen. Ze zijn deskundig in het geven van advies, maar zorgen er ook voor dat alle energiebesparende maatregelen foutloos in de woning worden aangebracht. De bewoner heeft er zo geen omkijken meer naar en kan meteen beginnen met besparen."